B-M-K workshops 2023
INSPIRATION OG NY VIDEN, TEORI OG PRAKSIS
- EN HÅNDSRÆKNING TIL ARBEJDET BLANDT BØRN
En del af lørdagens program på B-M-K er workshops og seminarer. Du kan vælge mellem et bredt udvalg og kan nå at deltage i tre workshops henholdsvis kl. 08.45, 13.15 og 14.15. Hermed en liste over de workshops og seminarer som er på plads. Der tilføjes løbende flere.
- Guide til at læse Bibelen med børn og juniorer
Bibelen er en tyk bog, som kan være svær at komme i gang med – både i familien og som teenager. Bibellæser-Ringen har i mange år udgivet og udviklet materiale til både familier, juniorer og teenagere for at give inspiration og hjælp til dette. Mange bibelbrugere får deres første bibel i 11-14-års alderen. Og al erfaring viser, at der netop i denne livsfase lægges de første spor til en fast regelmæssig bibelbrug gennem hele livet. Derfor ønsker denne workshop at sætte fokus på tips og materialer, som guider familier, børn og teenagere til at komme i gang med at læse i Bibelen – måske sammen med deres første bibel.
Få redskaber og ideer til at gå på opdagelse i Bibelen og en introduktion til metoder og kendskab til Bibellæser-Ringens materialer. Håbet er at workshoppen vil give lyst til at læse i Bibelen uden dårlig samvittighed – men med glæde og begejstring.
Cecilie Thams Nord Hansen – Cand. Theol / børnesekretær og redaktør for Bibellæser-Ringens familie- og juniormateriale: Hæng ud med Gud, Bibeltrack og Vinger som Ørne.
- Børn med særlige behov
Der er efterhånden et voksende antal børn i vores børnekirker og -klubber, der kræver lidt ekstra – børn med særlige behov. Disse børn har behov for, at vi tager nogle andre hensyn end dem, resten af flokken har behov for. Med få justeringer kan det lade sig gøre at have børnekirke og -klub, hvor alle synes, det er rart at komme.
Få et lille indblik i børns forskellige udfordringer samt nogle bud på, hvordan man bedst muligt imødekommer dem. Gennem cases vil du få enkle og brugbare redskaber til struktur, indretning af lokaler samt idéer til små, kropslige pauser. Du får også mulighed for at gå i gang med at opbygge din egen ’dimsekasse’, da vi sammen vil lave en sansemotorisk og afstressende squishy.
Denne workshop bærer samme navn som en nyudgivelse fra ProRex Forlag.
Dorte Linde, gift og mor til fire. Uddannet folkeskolelærer med efteruddannelse i specialpædagogik. Plejemor og deltidsansat som børnekirkeleder i Bykirken i Odense. Har gennem 25 år arbejdet med børn, unge og voksne med særlige behov..
- Børnefamilien anno 2023
Hvad har kirken at sige til børnefamilien anno 2023? At være børnefamilie i dag er ofte forbundet med travlhed, manglende overskud og jagten på et afbalanceret familieliv. For en del familier bliver det at engagere sig i et kirkeligt fællesskab blot en ekstra ting til en i forvejen overfyldt kalender. Med afsæt i en karakteristik af børnefamilien anno 2023, vil foredraget gennem oplæg, samtale og individuel refleksion give bud på, hvordan kirken kan møde og besvare nogle af børnefamiliens aktuelle behov og udfordringer.
Få en større forståelse for børnefamiliens aktuelle behov og udfordringer, og hvordan man som kirke eller kristent fællesskab kan blive en livgivende ressource ind i denne virkelighed. Det kan bidrage til at plante et nyt håb for fællesskaber blandt børnefamilier, som ellers kan være en vanskelig målgruppe at nå ud til pga. udfordringen med manglende tid og overskud.
Merete Holm Dalsgaard er familiekonsulent i Børne- og UngdomsOase. Derudover er hun gæsteforsker tilknyttet forskningsgruppen for eksistentiel og åndelig omsorg og udvikling på Syddansk Universitet. Merete bor lidt udenfor Århus med sin mand og fire børn.
- Godly Play, rolig og stille fortælling i børnehøjde
I dag skal alting gå så stærkt, Godly Play ønsker at skabe ro og eftertænksomhed for deltagerne. Godly Play ønsker at åbne Bibelen op for mennesker, så de selv træder ind i fortællingerne og gøre deres egne refleksioner. Du vil blive præsenteret for hvad Godly Play er, og få at vide hvordan du kommer på kursus i selv at kunne udøve det med din målgruppe. Kom og oplev ro, samtale og nærvær på en anderledes måde.
Berit Skødt er uddannet pædagog og har arbejdet med børn i over 20 år. Hun er uddannet i at undervise i Godly Play og har arbejdet med det i 10 år. Hun er gift med Peter og de har to piger. Berit bor i Lystrup ved Aarhus.
- Skab ekstraordinære kluboplevelser, der når ud over kirken - Rock Solid
Skab ekstraordinære kluboplevelser, der når ud over kirken. Uden at finde på nyt. Workshoppen vil ruste dig med værdifulde redskaber til at skabe juniorarbejde, der strækker sig ud af kirken – et miljø, hvor selv teenagere kan træde ind som ledere, og hvor du undgår at skulle opfinde noget nyt hver eneste uge. Vi præsenterer også "Rock Solid", et materiale anvendeligt i enhver kirke.
Når går hjem fra workshoppen har du forståelse for hvad Rock Solid er og kan. Du måske fået svar på spørgsmål eller tanker omkring at række ud af kirken. Det fantastiske ved workshoppen er, at alt det, du hører der, kan du med det samme tage med dig hjem og implementere. "Rock Solid" er skabt til alle typer kirker, og din landsorganisation har et etableret samarbejde med YFC, hvilket betyder, at I frit kan benytte dette materiale.
Rasmus Ebild er uddannet med en akademisk i ungdomspædagogik og har en diplom i ledelse. Han er far til fire, tryllekunstner og arbejder på fuld tid med unge på 13 år via Youth for Christ Danmark.
- Snit, snak og snobrød
En enkel og effektiv genvej til ren hygge. Snit, snak og snobrød er et anderledes aktivitetstilbud til børneklubber og børneevents. Anderledes på den måde, at tempoet trækkes ned og der er tid til at se og snakke med det enkelte barn. En vigtig prioritering i børns ofte alt for hektiske og aktivitetsfyldte hverdag.
Det specielle er, at det på den ene side er meget let bare at sætte sig og samtidig danner en ramme, hvor der opstår mange nye relationer og hvor medarbejdere og børn pludselig finder sig selv i dybere samtaler. På sin vis er det en oplagt forlængelse gudstjeneste, da de samtaler der behøves efter forkyndelse og gudsoplevelse ofte opstår her.
Denne workshop afvikles oplagt udenfor rundt bålstedet.
Henrik Badsted alder svinger stadig mellem 14 og 85 år og afhænger i høj grad af mængden af børn i nærheden. Henrik er lykkeligt gift med Anne Mette og er frivillig i børnekirken KATJS i Kirken i Kulturcenteret på Drejervej, samt i forskellige børneklubber og arrangementer i hele landet.
- At være lokal kirke for områdets børn… og er popcornmaskiner egentlig vigtige?
”I Guds hus er der plads til alle og enhver” - sådan lyder teksten i en kendt børnelovsang, der er sunget utallige gange i danske kirker over de seneste år. Men hvordan møder vi bedst børn og familier, der ikke har en baggrund i kirke eller tro? Har de overhovedet brug for kirken, for troen, for Jesus og et kristent fællesskab?
Seminaret vil forsøge at belyse, hvordan vi helt konkret kan gøre kirken relevant for børn og familier i Danmark i 2023. Jeg vil tage udgangspunkt i egne erfaringer, men der vil også blive tid til at reflektere over, hvordan DU kan gøre i praksis, netop dér hvorfra din verden går. Seminaret stræber efter at give ny inspiration, ideer of værktøjer til at implementere lige dér, hvor du er til hverdag!
Mayken Rødvig arbejder til dagligt som indskolingslærer og børne- og familiemedarbejder i Købnerkirken på Amager. Hun brænder for at gøre kirken relevant og attraktiv for børn og familier fra lokalområdet og har flere års erfaring med børnekirke, børnelejre, etablering af udadrettede events og formidling af tro i børnehøjde.
- Børns åndelighed og tro – er kurset noget for dig?
Denne workshop er for dig, der er nysgerrig efter at finde ud af, om kurset om børns åndelighed og tro kunne være noget for dig.
På workshoppen får du en smagsprøve på undervisningens, så du mærker niveauet og begejstringen for det stof, der bliver formidlet over kursets weekender.
Det bedste ved workshoppen bliver ganske givet at høre tidligere deltageres begejstring for det, de har lært og ikke mindst den betydning det har haft i deres arbejde med børn derhjemme.
Anne Klitgaard Thompson er kursusleder for kurset om børns åndelighed og tro, foredragsholder, præst i Metodistkirken og mor til tre. Anne brænder for at formidle viden, så det kan omsættes i praksis i arbejdet med at give børn plads til at vokse i deres tro.
- Fasekortene i praksis (norsk tale)
Hver fase er en unik mulighed for at præge børn og unges tro, men hvordan gøres det i praksis?
Vi ser på stadierne i det at være efterfølger af Jesus og knytter det op mod faserne i de unges liv. Hvordan kan vi som kirke arbejde på at støtte op om den unge i disse processer?
Linda Andernach Johannesen er "Levende tro" konsulent for Misjonskirken i Norge og forfatter til flere bøger, blandt andet “Hver tid teller” om slidstærk hverdagstro der blandt andet tager udgangspunkt i fasekortene, som også er oversat og anvendt på dansk.
- Hoved – Hjerte – Hænder: Undervisning der kan bruges i hverdagen
I denne workshop præsenteres undervisningsmetoden ”Hoved – Hjerte – Hænder”, som gør det muligt for både nye og erfarne børnemedarbejdere på en enkel måde at forberede undervisning, som børnene kan omsætte i deres hverdag.
Der vil også være en introduktion til Børn & Tros materiale, hvor denne undervisningsmetode bliver brugt, men metoden kan bruges i mange forskellige sammenhænge. På workshoppen vil der desuden være enkelte små øvelser, som gør det nemt at bruge metoden i praksis, når du kommer hjem.
Gud ønsker, at alle børn skal opleve, at han er nær i alle situationer. Kom og lær, hvordan du kan hjælpe børnene til at opleve dette.
Maj Højgaard er 42 år og uddannet lærer. Hun er ansat i Børn & Tro og arbejder med at hjælpe kirker med at lave events, klubber og lejre, som kan skabe kontakt til og favne børn med lille eller ingen relation til kirken.
- Børnebussen - Hvordan og hvorfor skal vi række ud til børn i vores by?
Giver det mening for kirken at række ud til børn i vores by, eller skal vi vente på at de selv dukker op. Gennem de sidste 2 år har jeg med bussen været landet rundt flere gange og kan se at der er et stort behov for børneklubber. Hvordan kan kirken nå ud til dem og hvordan deler vi Jesus med dem på en relevant måde?
Hvad får du med hjem? Tro, Håb og lyst til at prøve det selv.
OBS! Denne workshop afvikles to gange, den ene særligt for de yngste og unge medarbejdere.
Kristian Sloth er iværksætter og ophavsmand til og Projektleder af BørneBussen. Han er gift og har 3 børn.
- Børneklubber - hver uge eller hver måned?
Den lokale kirke er Guds redskab til at nå Danmarks børn, og på denne workshop vil vi kigge på, hvordan en lokal kirke kan organisere en ugentlig eller månedlig børneklub med fokus på at møde nye børn.
Vi vil også dele måder og eksempler på, hvordan man kan præsentere vores tro til børn på en respektfuld måde.
Vi vil kigge på forskellige koncepter a la traditionel børneklub, LEGO-klub, krea-klub, outdoor-events, vennefest og pandekageklub.
Vi vil også tale om, hvordan I nemt og overskueligt kan organisere denne slags events, så ingen i teamet får for stor en arbejdsbyrde. Derudover vil vi også kort kigge på, hvordan andagt/bibelprogram kan organiseres, så det appellerer til børn, der ikke normalt kommer i kirke.
Derudover vil vi også beskrive, hvordan man kan reklamere for disse arrangementer til børn og familier, som ikke normalt kommer i kirke. Derudover skal vi også kort se på, hvordan man følger op på arrangementerne, så børnene også inviteres ind i kirkens normale liv.
Målet med workshoppen er, at du går derfra med praktiske redskaber til at række ud til børn i dit lokalområde.
Dorthe Lykke Jensen er 50 år og uddannet skolelærer og har desuden en Master i Kultur og Teologi med særligt fokus på ledelse og på at række ud til muslimer. Dorthe er desuden landsleder for Børn & Tro, der arbejder med at hjælpe kirker med at lave events, klubber og lejre, som kan skabe kontakt til og favne børn med lille eller ingen relation til kirken.
Maj Højgaard er 42 år og uddannet lærer. Hun er ligeledes ansat i Børn & Tro og arbejder med at hjælpe kirker med at lave events, klubber og lejre, som kan skabe kontakt til og favne børn med lille eller ingen relation til kirken.
- Børns involvering i lovsang - Hvordan involverer man børnene rent praktisk i lovsang?
I denne workshop vil jeg prøve at komme nærmere på, om det er en god ide at involvere børn rent praktisk i lovsang i børnekirken. Hvis det er, hvad kan det give børnene i forhold til deres tros udvikling, hvad kan det give kirken? Er der overhovedet brug for at have børnene involveret i lovsangen?
I vil blive inspireret til at starte jeres eget børnelovsangsband, og få konkrete råd og en sang som er lige til at gå til med hjem. I vil lære at spille en rock rytme 1 med jeres krop! Det allerbedste ved denne workshop er at vi kan sætte fokus på at få flere børn involveret i lovsangsbands, og komme med ideer til hvordan man kan starte op.
Mike Holm Stewart er musiklærer og gift på 15’ende år med hans dejlige kone Maria. De har tre skønne børn, 10, 7, og 3 år gamle. Mike bor i Randers og kommer i Frikirken Randers. Der er han med i lovsang og børnekirke. Mike har et børneband som spiller 1-2 gange om måneden. Han brænder for at se børn spille lovsang, og følge deres udvikling.
- Få børnene på kirkens dagsorden
Hvordan bliver kirkens fokus på børn andet end praktiske detaljer i forhold til en årlige juletræsfest? Og kan børn og famliier være et punkt på dagsordnen andet end når det handler om støjniveau?
På denne workshop deles der ud af erfaring med implementering af "Vi har det godt sammen", Fasekort og tilgange som Led med dit liv, greb til rekrutering og fastholdelse af frivillige medarbejdere og om at få børn og famlier på budgettet. Deltagerne vil blive indraget i arbjedet med små cases fra virkelighedens verden.
Maria Bræstrup Aaskov er præst i Metodistkirken i Odense og indeholdt i hendes ansættelse ligger ansvaret for børnekirken. Maria sidder derfor i menighedsråddet med flere kasketter, både som præst og ansvarlig for kirkens arbejde blandt børn og forældre - disse erfaringer vil hun dele, og udfordre andre til at arbejde for børnenes plads på kirkens dagsordnen. Privat er Maria gift med Morten og mor til Gabriella og Samuel.
- Rum for børn i kirken
Hvordan kan man indrette rum i kirken, hvor børn elsker at være? Og som lærer børn om Gud og Biblen blot ved at de er der?
Da min ældste søn var 4-5 år elskede han, når vi skulle i Ikea - for de havde sådan et sjovt børne-lege-rum. Han kunne godt finde på at spørge, om vi ikke snart skulle dertil igen.... Efter mange år med drømme om børnekirkelokale(r), som børn ville plage om at komme i, indviede vi for 2 år siden, vores børnekirkelokale i Bethelkirken! Vi har nu vores ønske-lokale, hvor børn elsker at være og lege og lære....
På workshoppen vil jeg fortælle om mine tanker og ideer bag lokalet. - Hvorfor er der ikke almindelige stole? Hvorfor er gulvet grønt og hvorfor er der en regnbue på væggen? - og om, hvordan man kan bruge rummet og indretningen til at lære børn om Gud!
Sara Andersen har gennem mere end 20 år lavet alt mulig forskelligt arbejde for og med børn i kirken -bl.a. børnekirke! I hverdagen er hun lærer i 1.a på en folkeskole i Aalborg. Sara er gift med Steen og har tre børn på 22, 17 og 11 år.