



Fastelavn 2021
Fastelavn på Zoom
I denne tid er Zoom et rigtig godt redskab til at nå ud til børn og familier. Læs mere om tips og tricks til børnekirke m.m. på Zoom her. Her er idéer til fastelavn på Zoom. Mange af idéerne kan bruges til meget andet også, men her vil de være vinklet til brug i forbindelse med fastelavn. Idéerne er lagt an på, at man sidder hele familien sammen.
Udklædning
Skriv på jeres hjemmeside/facebook/etc., at man skal komme udklædt til mødet. Brug gerne tid på selve mødet til at se, hvad børnene er klædt ud som.
Kahoot
Lav en Kahoot med spørgsmål, der handler om fastelavn. Kahoot finder du her (indsæt link) Den gratis version kan ikke have særlig mange deltagere med. Derfor skal man betale for en opgradering. Det er dog godt givet ud, da det er et stort hit hos både små og store. Det er også en god måde at få de større børn med, fordi de kan deltage på deres egen mobil. Husk, at deltagere kan spille med ved at gå in på Kahoot.it. Her skal de skrive en kode, som passer til den quiz, du har lavet.
Eksempler på spørgsmål. Jeg vil anbefale 6-7 spørgsmål:
- Hvordan bliver man kattekonge?
- Hvad spiser man til fastelavn?
- Forsæt sangen ”Fastelavn er mit navn”…
- Hvad betyder det at rasle?
- Hvad putter man på et fastelavnsris?
- Hvad var der i tønden i gamle dage?
- Hvad er ”Hvidetirsdag”?
- Hvad betyder det at faste?
Osv.
Gæt og grimasser
Vi skal nu gætte, hvad en familie har ”klædt sig ud som”. Skriv et ord til en familie i chatten, som de skal mime. Det kan f.eks. være: korstensfejer, klovn, giraf, Superman osv. De andre familier rækker hånden op, hvis de vil gætte. ”Spotlight” evt. den familie, der mimer.
Tip en 13er
(Det kan måske også være en 5’er. Pas på det ikke kommer til at tage for lang tid.) Familien tegner selv en tipskupon og skal derefter gætte det rigtige svar på forskellige konkurrencer eller udfordringer. Husk at komme med tre forskellige svarmuligheder til hvert spørgsmål.
- Hvor lang tid tager det for Familien X at spise lakrids-snørebånd uden at bruge hænderne. (Aftal med en familie, at de har købt snørebånd på forhånd)
- Hvor mange familier har lige nu kakao stående i køleskabet?
- Hvem bliver først færdig med at bide til bolle i Familien Y? Mor, storebror eller lillesøster? (Aftal med en familie, at de har hængt boller klar på forhånd).
- Hvor mange af de deltagende ejer et Spiderman-kostume?
- Hvor mange har en krone fra engang, de blev kattekonge eller -dronning?
- Hvor mange familier skal spise fastelavnsboller senere?
Forslag til noget familien kan lave sammen bagefter
Tag et billede af den udklædte del af familien. Det er altid sjovt, hvis de voksne også har klædt sig ud. Lav et opslag på facebook, f.eks i menighedens gruppe, hvor man kan lægge sit fastelavns-familiebillede op. Eller tegn en fastelavnstegning, som kan lægges op i en facebookgruppe (på samme måde som familiebilledet).
Bibel-input
Klæd dig selv ud, og lad som om at du tror, at du kan det samme, som den du er klædt ud som: Supermand kan flyve, lægen kan operere, Hulk er stærk, kongen bestemmer alt. Når det ikke virker, bliver du ked af det. Men du kommer så i tanke om, at Gud har skabt os hver især unikke og perfekte. Lær bibelverset udenad: ” Jeg takker dig, fordi jeg er underfuldt skabt” Salme 139:14. Der er jo noget, du er god til! Kom med eksempler (f.eks. fortælle bibelhistorier eller bage fastelavnsboller) Hvis I er to, der sidder sammen, kan I tage en samtale om det.
Bed familierne tage en runde (husk at slukke mikrofonerne), hvor de fortæller hinanden, hvad de hver især er god til. Afslut efter familierunden med: Det er fastelavn, og det er sjovt at klæde sig ud og lade som om. Gud har givet os evnen til at lege og bruge vores fantasi! Bed en bøn og tak Gud for, at vi er underfuldt skabt, tak for det vi er gode til, og tak fordi vi har en fantasi og kan få lov til at lege og have det sjovt.
Heidi Svendsen
Byens Børnekirke - Byens Valgmenighed
Pose til uddeling til fastelavn/vinterferie 2021
Indhold
- Infohæfte om fastelavn - downloades her!
- Pandekagedej
- Karsesæt
- Fastelavnsslik
- Idé til en leg
- Oplæg til en snak i familien om fastelavn
- En corona-hilsen fra børnekirken/børneklubben med en opfordring til at sende et billede af den fineste pandekage, et billede af den første karse der spirer og et billede af det sjoveste fastelavnsris. Billederne sendes til lederne. Der er præmier på højkant.
Pia Rosendal Daugaard
Frivillig børnemedarbejder i Missionsforbundets Børn og Unge i Frikirken, Sorø
Administrativ medarbejder for Missionsforbundets Børn og Unge.